Staranje je naraven proces, ki ne boli!

Gumb za stran domov Fizioterapija Barbara Purkart Ljubljana

Artroza – artritis in staranje

Artrozaartritis sta izraza, na katera smo pozorni, ko se naše telo stara. Staranje je naraven proces, ki ne boli. S staranjem se zmanjšuje hitrost gibanja, sposobnosti srčno-žilnega sistema, elastičnost mišic in kit ter debelina sklepnega hrustanca. Pomembno je, da:

  • Ohranjamo kondicijo srčno-žilnega sistema ter tako zmanjšamo možnost za srčni infarkt in možgansko kap.
  • Ohranjamo elastičnost mišic in kit ter tako zmanjšamo možnost za poškodbo kit, ki so zaradi starostnih sprememb bolj dovzetne za poškodbe.
  • Ohranjamo gibljivost sklepov in tako zmanjšamo možnost propadanja sklepnega hrustanca in nastanka artroze in artritisa.
Artroza - artritis kolena  in zavzetost fizioterapevta med izvajanjem manualne terapije
Manualna terapija lahko hitro povrne gibljivost artrotičnega sklepa

Sklepni hrustanec nima svojega žilja in se prehranjuje s pomočjo difuzije iz žilja, ki se nahaja daleč na robu ob kosti. Zato se hrustanec zelo slabo celi, ko se poškoduje. Tudi zdravila in prehrambeni dodatki ne morejo priti po krvi do sklepnega hrustanca.

Hrustanec nima živčevja, zato samega propadanja, pokanja in tanjšanja hrustanca (kar se imenuje latinsko artroza ali osteoartroza) ne čutimo.

razteg mišice kvadriceps za zdravljenje artroze artritisa kolena
Raztezanje izboljša elastičnost tkiv okoli sklepa

Artroza ne boli, artritis boli.

Dokler imamo popolno gibljivost v sklepu pomeni, da je hrustanec povsod pravilno obremenjen. Za kvalitetni sklepni hrustanec je potrebna redna obremenitev in sicer zmerna obremenitev.

  • Pretirano sedenje in premalo gibanja povzročata, da sklepni hrustanec postaja slabše kvalitete (podobno kot mišice postanejo ohlapne, če jih ne uporabljamo).
  • Na drugi strani pa preobremenitve, športne poškodbe in nesreče povzročijo, da se hrustanec poškoduje – popoka ali se celo odkruši.

Staranje hrustanca ne boli. Predstavljajmo si, kako bi bilo, če bi čutili procese staranja v telesu?!

Sodobna fizioterapija je usmerjena k odkrivanju vzrokov za bolečine iz sklepov in uporabi varnih in učinkovitih terapevtskih masaž in drugih fizioterapevtskih tehnik za reševanje komplikacij, ki jih lahko povzročajo starostne spremembe in degenerativne obrabe.

Nasmeh na obrazu fizioterapevta med izvajanjem sklepne mobilizacije artroze - artritisa kolena
Sklepna mobilizacija lahko pomiri razdraženo ovojnico sklepa in bolečino

Starostne, degenerativne spremembe torej ne bolijo (npr. artroza kolka, artoza kolena, obraba hrbtenice), ampak bolijo njihove komplikacije.

Lahko se npr. en delček skrhanega hrustanca odtrga in nadraži sklepno ovojnico. To pa zelo boli (kar latinsko imenujemo artritis ali osteoartritis). Delček sklepnega hrustanca ali npr. meniskusa v kolenu se lahko celo zagozdi med sklepni površini in v trenutku izgubimo moč zaradi tega. 

Atroza boli šele v čisto zadnji stopnji artrotičnih sprememb (ki so precej redke), ko v sklepu ni več hrustanca in je ob obremenitvi pritisk direktno na kostnino, ki pa je dobro oživčena, in zato boli. Takrat je tudi čas za operativno zamenjavo sklepa, o čemer seveda odloča ortoped.

Obraba sklepa in fizioterapija

Fizioterapevtske tehnike in masaže pomagajo pri obrabi sklepa:

Fizioterapevt in pacient se smejita  med elektroterapijo za artritis kolena
Elektroterapija z interferenčnimi in diadinamskimi tokovi lahko pomiri razdraženo sklepno ovojnico

Pokličite nas in se naročite:

041 35 33 66

Na vaša vprašanja odgovarjamo na MedOverNet forumu Fizioterapija in masaža.