Terapija z ultrazvokom

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Terapija z ultrazvokom pospeši celjenje

Terapija z ultrazvokom pomaga pri poškodbah, okvarah in po operacijah saj:

  • mehča brazgotine,
  • pospešuje prekrvavitev v poškodovanem področju,
  • zmanjšuje oteklino,
Nasmeh na obrazu med terapijo z ultrazvokom
Terapija z ultrazvokom je odlična za kalcinacije v kitah in mišicah, za pospešitev celjenja scefranih kit – tendinoz ter zvinov gležnja in kolena
  • zmanjšuje bolečino,
Nasmeh na obrazu fizioterapevta med terapijo z ultrazvokom
Ultrazvočna terapija tudi sprošča Triger točke oz. “vozle” v mišicah
  • izboljšuje kvaliteto zaceljenega tkiva z usmerjanjem vlaken,
  • mehča nakopičeno odvečno vezivno tkivo okoli živcev, da se lahko potem to odvečno tkivo absorbira in odstrani (npr. pri sindromu karpalnega kanala).

Utrazvočna terapija za degenerativne spremembe kit

Degenerativno spremenjeno kito si lahko predstavljamo kot vrv, ki smo jo pustili nekaj časa ležati na soncu ob morju. Vrv se sčasoma “nacufka”. Navidez ostaja sicer še vedno trdna, vendar jo lahko že z majhno silo pretrgamo. Podobno se dogaja pri staranju kit, kadar so dalj časa prisotni kronični procesi. Samo majhna sila je potrebna, pa se kita strga. Taka kita je pogosto tudi odebeljena. To se lahko vidi navzven kot npr. pri Ahilovi tetivi ali pa je skrito npr. pri rotatorni manšeti v ramenu. V kiti se lahko pojavijo tudi kalcinacije – predeli s kristalčki kalcija, ki so grobi in zato nenehno dražijo tkivo v katerem se nahajajo.

Za degenerativno spremenjene kite oz. kite v katerih se nahajajo kristalčki kalcija izjemno učinkovito pomaga ultrazvočna terapija. Ultrazvok v tkivu povzroča vibrirajoči mehanski učinek, ki vzpodbuja fibrocite k tvorbi novega, kvalitetnejšega tkiva, in ki lahko razbije kristalčke kalcija na manjše koščke, da se lahko potem absorbirajo in odstranijo iz kite.

Terapija z ultrazvokom pospeši celjenje vezi

Zvin gležnja in zvin kolena sta pogosti nesreči tako rekreativnih kot vrhunskih športnikov, velikokorat pa doletita tudi najstnike in starostnike.

Samo ena terapija z ultrazvokom povzroči 50% izboljšanje pri zvinu gležnja.

Poleg ultrazvočne terapije se priporoča izvajanje terapevtskih vaj. Poudarek je na terapevtskih vajah za specifično kito oz. vez. Vaje je potrebno izvajati vsaj 6 mesecev. Namen vaj je, da postane poškodovana kita oz. vez močnejša in prožnejša. Na ta način se težave ne bodo več ponavljale.


Pokličite nas in se naročite:

041 35 33 66

Na vaša vprašanja odgovarjamo na MedOverNet forumu Fizioterapija in masaža.