Mobilizacija živčevja

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Mobilizacija živčevja izboljša delovanje živcev

Mobilizacija živčevja nam pomaga, da dosežemo:

  • zmanjšanje napetosti – sprostitev znotraj živčevja in
  • povečanje gibljivosti živčevja glede na okoliška tkiva.

Po ustrezni diagnostiki, nato z mobilizacijo živca omogočamo:

  • lažje drsenje živca,
bolec izraz zaradi nelagodja ko se izvaja mobilizacija zivcevja
Mobilizacija enega izmed treh glavnih živcev, ki potekajo po roki
  • boljšo raztegljivost in elastičnost živca ter
bolec izraz pri raztegu ishiadicnega zivca
Za bolečino po nogi navzdol po ishiadičnemu živcu pomaga mobilizacija živčevja
  • umirimo živčni sistem in zmanjšamo njegovo razdražljivost.

Za dolgotrajnejše učinke terapije priporočamo, da redno izvajate specifične vaje za mobilizacijo živčevja tudi sami doma.

Mobilizacija živčevja za zmanjšanje bolečine

Snopi živcev so lahko izpostavljeni mehanskim dražljajem na različnih mestih. Dolgotrajno mehansko draženje lahko povzroči iritacijo s sproščanjem vnetnih mediatorjev. Vnetne mediatorje imenujemo tudi “vnetna juha”. V nekaterih primerih lahko mediatorji vnetja dražijo periferni živec, ki postane zato bolj občutljiv, senzibilen in povzroča oz. ojača neprijetne občutke ali celo bolečino.

Raziskave kažejo, da lahko v teh primerih že pet minut mobilizacije živčevja pomaga zmanjšati intranevralni edem in / ali pritisk na živec (Boudier-Revéret s sodelavci 2017). To ima posledično vpliv na metabolne procese tako v perifernem živcu kot tudi v centralnem živčnem sistemu. Senzibilnost živčnega sistema se lahko zmanjša, kakor tudi neprijetni občutki ali celo bolečina.

Mobilizacija živčevja za vzdrževanje gibljivosti

Kadar vnetje oz. vnetni procesi trajajo dalj časa in postanejo kronični, se lahko zaradi nenehnega draženja razvije fibroza okoli vnetnega procesa. Fibroza nadalje prispeva k omejevanju gibljivosti živčevja oz. omejuje normalno drsenje živčnih snopov / snopičev glede na okoliška tkiva.

Raziskave kažejo, da se z mobilizacijo živčevja lahko omili nastanek fibroze. Se pravi, v najboljšem primeru do nastanka fibroze sploh ne pride. V najslabšem primeru pa je fibroza, ki se razvije, slabotnejša. Tako se lahko povrne normalna gibljivost živčnih snopov glede na okoliška tkiva (Bove s sodelavci, 2016).


Pokličite nas in se naročite:

041 35 33 66

Na vaša vprašanja odgovarjamo na MedOverNet forumu Fizioterapija in masaža.