Športna masaža

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Športna masaža po aktivnosti ali kot priprava na tekmo

Športna masaža je vrsta masaže, ki je namenjena rekreativnim in profesionalnim športnikom. Z različnimi masažnimi prijemi dosežemo:

  • psihično in fizično pripravo športnika na napor
gnetenje stegna
Športna masaža pred aktivnostjo služi kot psihična in fizična priprava športnika na športno – gibalno aktivnost
  • psihično in fizično sprostitev športnika po naporu;
sportna masaza kot mocan pritisk s prsti v ledvenem delu
Sproščanje hrbtnih mšic po gibalni aktivnosti
vlecenje obracalke glave stran od vratu
Športna masaža po aktivnosti sprosti mišice
  • vzdrževati boljšo telesno pripravljenost.
sportna masaza kot mocan pritisk s prsti na meca
Boljša regeneracija mečnih mišic

Tako lahko podaljšamo obdobje športne kariere tako rekreativnega kot profesionalnega športnika.

Tehnike športne masaže pred tekmo

Kadar se športna masaža izvaja pred gibalno športno aktivnostjo je cilj pripraviti športnika na gibalno športno aktivnost. Priprava na gibalno športno aktivnost se razlikuje glede na vrsto gibalno športne aktivnosti. Pogosto je torej cilj povečati mišični tonus določenih mišičnih skupin (npr. spodnjih okončin) in zmanjšati mišični tonus drugih mišičnih skupin (npr. zgornjih okončin).

Na osnovi naših izkušenj predlagamo (na mišičnih skupinah, kjer se želi povečati mišični tonus) uporabo površinske efleraže na začetku za nanos masažnega olja, petrisaža z močnim pritiskom, globinska efleraža z močnim pritiskom, po potrebi frikcija okoli oteklih sklepov, tapatma in močne vibracije.

Na mišičnih skupinah, kjer se želi zmajšati mišični tonus predlagamo uporabo površinske efleraže, petrisaže z blagim pritiskom in globinske efleraže z blagim pritiskom.

Tehnike športne masaže po aktivnosti

Kadar se športna masaža izvaja po gibalno športni aktivnosti je lahko cilj sprostiti športnika, sprostiti napete mišične skupine in/ali pospešiti regeneracijo preobremenjenih mišičnih skupin. Sprostitev športnika se doseže z zmanjšanjem mišičnega tonusa.

Na osnovi naših izkušenj predlagamo uporabo površinske efleraže, petrisaže z blagim pritiskom, globinske efleraže z blagim pritiskom in blage, pomirjujoče vibracije. Za sprostitev napetih mišičnih skupin predlagamo uporabo zgoraj naštetih masažnih tehnik na napetih mišičnih skupinah.

Pri regeneraciji preobremenjenih mišičnih skupin se lahko pomaga s povečanjem limfnega in venskega obtoka. Na osnovi naših izkušenj predlagamo uporabo površinske efleraže za nanos olja in zmanjšanje povišanega mišičnega tonusa, petrisaža z močnim pritiskom v proksimalni smeri, globinska efleraža z močnim pritiskom in po potrebi frikcija okoli sklepov z močnim pritiskom.


Pokličite nas in se naročite:

041 35 33 66

Na vaša vprašanja odgovarjamo na MedOverNet forumu Fizioterapija in masaža.