Masaža v nosečnosti za lajšanje bolečin

Gumb na stran domov Fizioterapija Barbara Purkart Ljubljana

Masaža v nosečnosti

Masaža v nosečnosti mora biti prilagojena specifičnemu stanju telesa in duha nosečnice. Za lajšanje bolečin v nosečnosti se priporoča nosečnici prilagojena Trigger point masaža, ki:

  • sprošča napete mišice,
  • sprošča aktivne trigger pointe oz. triger točke, ki povzročajo bolečino,
  • sprošča latentne trigger pointe oz. trigger točke, ki povzročajo občutek napetosti in zategnjenosti,
  • izboljša prekrvavitev in
  • izboljša splošno počutje.
nezen pritisk z dlanmi na ledveni del kot masaza v nosecnosti
Trigger point masaža olajša nosečniške bolečine v križu

Trigger point masaža naj bo učinkovita, a vendarle prijetna.

Trigger point masaža v nosečnosti je posebej prilagojena potrebam nosečnic in spremembam v njenem telesu. Izvajanje masaže moramo prilagoditi stanju v katerem je nosečnica.

Terapevtski učinki masaže in Triger point masaže niso veliko raziskani zaradi etičnih zadržkov za raziskave na nosečnicah. Obstajajo dokazi, da Triger point masaža lahko pomaga pri bolečinah v križu in kroničnih glavobolih, toda raziskave niso narejene na nosečnicah. Vsekakor pa masaža:

  • zmanjšuje stres nosečnice,
  • omogoča relaksacijo, sprostitev nosečnice,
  • pomaga pri spopadanju z nelagodjem s katerim se srečuje nosečnica in njenemu boljšemu počutju.
nezen pritisk z dlanjo ob lopatici ko se izvaja masaza v nosecnosti na boku
Masaža lajša bolečine tudi v pozni nosečnosti

Položaj nosečnice med masažo

Nosečnica lahko leži na trebuhu, dokler prsa niso preveč boleča in ji ta položaj ustreza. Kasneje priporočamo, da se Trigger point masaža izvaja v udobnejšem položaju – to je pogosto leže na enem in drugem boku. Položaj se spreminja glede na potrebe nosečnice, seveda s podloženo glavo, zgornjo roko in nogo.

Vzrok za bolečine v obdobju nosečnosti

Nošnja otroka spremeni center gravitacije telesa nosečnice in obremeni hrbet, vrat in ramena. Naraščajoč trebuh raztegne trebušne mišice.

V nosečnosti se zaradi visokih ravni hormona relaksina, ki omogoča lažji porod, razrahljajo vezi (latinsko imenovani ligamenti) in sklepi v telesu, še posebej medenični sklepi. Medenica se pripravlja na porod, zato postane razrahljana, nestabilna, kar lahko povzroča bolečino.

Če temu dodamo še dodatno težo, ki jo nosi nosečnica in spremenjen položaj medenice zaradi velikega trebuha, si ni težko predstavljati, da marsikatera nosečnica trpi za bolečinami v križu. Zaradi trebuha se ne spremeni samo položaj medenice, ampak se spremeni celotna drža nosečnice, kar lahko vodi v bolečino med lopaticami, boleč in napet vrat ter različne vrste glavobola.

Trigger point masaža v nosečnosti

Trigger point masaža lahko sprosti aktivne in latentne Trigger pointe oz. Triger točke ali po domače “mišične vozle“. Le ti nastajajo zaradi spremenjenega položaja medenice, povečanega trebuha in spremenjene drže nosečnice.

Na ta način se lahko lajša bolečine v križu med nosečnostjo, bolečine med lopaticami, glavobole, napet vrat … seveda pa se moramo zavedati, katerih tehnik ne smemo uporabljati. Tako kot pri vsaki terapevtski masaži je tudi pri Trigger point masaži nosečnice pomembna komunikacija med nosečnico in terapevtom.

terapevt intenzivno poslusa nosecnico
Pogovor med nosečnico in trigger point terapevtom

Pokličite nas in se naročite:

041 35 33 66

Na vaša vprašanja odgovarjamo na MedOverNet forumu Fizioterapija in masaža.