Categories
Bolečina Manualna terapija Nasveti in novice Terapevtske vaje - kinezioterapija Trigger point masaža

Bolečina v križu in nogi – Manualna terapija

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Bolečina v križu in nogi

Bolečina v križu in nogi se pogosto pojavlja med 25. in 55. letom starosti. Najpogostejša razloga za bolečino v križu in nogi sta trigger točke v mišicah ali premik, zdrs medvretenčne ploščice (hernija, protruzija, prolaps, išias, lumboishialgija…).

Medvretenčna ploščica (discus) leži med dvema vretencema hrbtenice in je sestavljena iz dveh delov:

  1. želatinaste kroglice (nukleus pulposus), ki leži normalno na sredini medvretenčne ploščice (diskusa) in
  2. mreže vezivnih vlaken (anulus fibrosus), ki držijo to želatinasto kroglico na svojem mestu.

Nepravilni gib (upogib telesa naprej ali upogib telesa naprej in zasuk) lahko povzroči, da se en del mreže vezivnih vlaken potrga in želatinasta vsebina zdrsne iz sredine navzven. Če se premakne v smeri direktno nazaj, se čuti kot bolečina v križu. Če se premakne v smeri nazaj in malo vstran, se čuti bolečina v ritnici. Če pa se premakne v smeri vstran, uklešči živčno krenino in zato se čuti bolečina v križu in nogi navzdol.

Bolečina v križu in nogi se lahko olajša s tehnikami:

  1. Manualna terapija. Manualna terapija pri bolečini v križu in nogi izkorišča silo gravitacije in silo vezivnih vlaken, ki niso poškodovana. Tako s pomočjo točno določenih položajev potisnemo to premaknjeno želatinasto snov nazaj na svoje mesto na sredino. Na ta način odstranimo vzrok za bolečino in bolečina izzveni. Tehnike so nežne, počasne, brez hitrih, nenadnih gibov in neboleče.
  2. Trigger point terapija. Trigger point masaža sprosti trigger točke, ki so nastale v mišicah zaradi bolečine. S trigger point terapijo sprostimo tudi trigger točke v mišicah, ki so bile preobremenjene zaradi spremenjene drže v času, ko nas je bolelo.
  3. Vaje za globoko trebušno mišico in globoke hrbtne mišice. Z vajami za stabilizacijo ledvenega dela lahko preprečimo ponovitev težav in sicer se z izvajanjem teh vaj zmanjša možnost ponovitve v času 1 leta iz 80% (če ne izvajamo vaj) na 20% (če izvajamo te vaje).
  4. Ergonomski napotki. Pomembna je pravilna drža, pravilno sedenje, vstajanje, dvigovanje bremen, čiščenje…, saj lahko le z ustrezno držo dosežemo, da se težave ne bodo več ponovile.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.