Categories
Bolečina Nasveti in novice Trigger point masaža

Trigger point oz. Triger točka ali po domače “mišični vozel” – kaj je to?

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Trigger point, Triger točka oz. mišični vozel

Trigger point oz. Triger točka je po domače “vozel”, ki nastane v mišici. Mišica je zgrajena iz velikega števila mišičnih vlaken. Več vlaken je povezanih v snopič, ki je ovit z ovojnico. Več snopičev je z drugo ovojnico povezanih v snop. In cela mišica je ovita z ovojnico (latinsko imenovano fascijo).

Eno mišično vlakno (na sliki je vidno kot sivkasta vrv) poteka od začetka do konca mišice, kjer se narašča na kost. Mišično vlakno je zgrajeno iz več enako dolgih delov, ki jim pravimo sarkomere (na sliki so vidne kot navpične črte, ki so normalno enakomerno oddaljene ena od druge).

Mišični vozli so zadebelitve med vlakni
Shematski prikaz mišice, mišičnih vlaken in mišičnih vozlov
  • Dolgotrajna slaba drža,
  • hiter, nenaden gib,
  • prevelik razteg,
  • napačna obremenitev mišice …

povzroči v mišici refleksne spremembe. Te spremembe se včasih začutijo pod prsti kot “vozel”, od koder izvira podomačeno ime za Triger točko kot “mišični vozel” (na sliki so vidni kot zadebelitve med normalno širokimi mišičnimi vlakni).

Triger točka kot krogla med vrvmi
Shematski prikaz Trigger točke

Težave lahko hitro postanejo kronične

Trigger point kot bula med misicnimi vlakni
Biopsija mišice gracilis lepo pokaže Trigger point znotraj napetega traku

Zapleteni fiziološki procesi vodijo v razvoj na enem delu skrajšanih sarkomer in na drugem delu mišičnega vlakna do preraztegnjenih sarkomer. Najbolj zadebeljeno mesto imenujemo Trigger point – to je občutljivo mesto znotraj napetega traku v mišici.

Trajno skrčeno mišično vlakno se ne more več sprostiti niti ko počivamo; zato ne more več opravljati svojih nalog.

Pogosto pa se težave ne razrešijo same od sebe in se nabirajo npr. sedenje več ur v slabi drži od ponedeljka do petka. Posledica teh refleksnih sprememb v mišičnih vlaknih, ki so prisotne dalj časa, je, da se težava prenese naprej na okoliška tkiva. Prizadane tudi vezivna tkiva v mišici, ovojnice znotraj in okoli mišic.

Trigger point oz. Triger točka je lahko akutna ali latentna.

Trigger točka, ki je akutna, je aktivna in povzroča bolečino. Zdravniki to imenujejo miofascialna bolečina oziroma miofascialni bolečinski sindrom ali mišična bolečina. Lahko se kaže kot glavobol, vrtoglavica, omotičnost, bolečine v križu in vratu …

Triger točka, ki je latentna, je potuhnjeno skrita in čaka na svoj čas, da se aktivira. Pod prsti se jo enako začuti kot aktivno. Včasih lahko povzročajo občutek napetosti in zategnjenosti v določenem delu telesa.

mocan pritisk s prsti na Trigger point ob lopatici
Trigger point masaža sprosti “vozle” v mišici oz. “mišične vozle”

Trigger point masaža

Trigger point masažo lahko izvajamo fizioterapevti, ki smo se v okviru podiplomskega študija naučili posebnih fizioterapevtskih tehnik sproščanja mišic. Trigger point masaža je usmerjena v reševanje nastalih težav tako v mišici kot tudi v mišičnih ovojnicah. Takoj po takšni terapiji se občuti in zazna:

  • olajšanje in
  • lahkotnost,
  • optimizacija aktivacije mišic ter
  • povečanje mišične moči.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.