Categories
Zdravje in zdravljenje

Prilagajanje družbi vodi v zadovoljstvo

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Prilagajanje družbi

Ko vidimo neko vedenje množice, ga hitro posnemamo, ga internaliziramo. To prilagajanje družbi sodi k socialnemu učenju. Od zgodnjih let opazujemo člane svoje skupine kako kaj počnejo, možgani pa nas nagradijo s prijetnimi občutki, če jih posnemamo. S posnemanjem družbe se socializiramo, vendar pridobimo lahko tudi slabe navade oziroma ponavljamo napake.

Bolj šokantno od tega, kako prilagajanje družbi vpliva na vedenje je dejstvo, da podobne sile podzavestno oblikujejo naše misli. Možgani so kognitivno pristranski, ko dopustijo, da pozitivna lastnost pozitivno vpliva na našo oceno človeka. Danes to vidimo pri znanih osebah, pri katerih domnevamo, da mora biti nekdo, ki je lep in v formi, tudi dober in pameten. Od najzgodnejših let se možgani prilagajajo mnenju skupine o tem, katere značilnosti ima dober vodja. Kognitivna pristranskost možgan lahko zapelje možgane, da zaupajo nekomu, ki je vodja samo navidez.

 

Prilagajanje družbi vodi v zadovoljstvo

Nekaj ljudi v množici nekaj naredi, drugi pa jih posnemajo, ker nočejo, da bi jih družba imela za brezčutne ali drugačne. Zanimivo je, da je potrebnih le nekaj kolovodij in že množica sledi. Možgani se najpogosteje strinjajo z množico. Raziskave kažejo, da pri človeku, ki ima drugačno mnenje, anteriorni cingularni korteks, del možganov imenov “ups…”, pošlje signal za napako. Zato prilagajamo mnenje skupini, čeprav je to morda napačno. Saj evolucijsko gledano, ima kdor sledi skupini, evolucijske prednosti – preživetje. Če hočete ostati na varnem, ostanite s krdelom. Možgani vse prepogosto uberejo lažjo pot in anonimnenmu krdelu dovolijo, da vam narekuje, kaj boste kupili. To je pristranskost družbenega vpliva, ki vas pri kupovanju lahko pripelje do vsake skrajnosti.

Konformisti (ljudje, ki se hitro prilagajanje družbi) igrajo bolj varno, medtem ko uporniki želijo izstopati v množici. V vsakem od nas je nekaj obojega. Prilagajanje družbi ni vedno slabo, vendar moramo znati potegniti črto.

Bi radi imeli edini prav ali bi raje sledili skupini, ki se moti?

Konformizem je povsod okrog nas. Lahko je dober ali slab. Od vas je odvisno, kaj se boste odločili: ali je bolje poslušati možgane in slediti množici ali pa poslušati svoje srce in iti svojo pot…

 


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.