Categories
Bolečina Fizioterapevtske tehnike Manualna terapija Terapevtske vaje - kinezioterapija Trigger point masaža

Bolečina v ramenu – Utesnitveni sindrom ramena (Shoulder impingment)

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Bolečina v ramenu zaradi utesnitve – (Shoulder impingment)

Bolečina v ramenu najpogosteje nastane zaradi utesnitvenega sindroma ramena. Bolečina v ramenu se javlja predvsem v področju ramena, lahko se širi tudi navzdol po roki. Bolečina se pojavlja predvsem pri dvigu roke in sicer na začetku dviga roke ni bolečine, nato se bolečina pojavi in ponovno izzveni, ko je že roka visoko nad glavo. Vzroki za nastanek utesnitvenega sindroma so zelo različni: od nestabilnosti ramenskega sklepa, nestabilnosti lopatice, nabiranja kalcija v mišicah, spremenjenega gibanja ramenskega sklepa do degenerativnih, starostnih sprememb z kostnimi izrastki v ramnskem obroču…vedno pa pride do utesnitve mehkih tkiv pri dvigu roke.

Bolečina v ramenu, ki nastane zaradi utesnitvenega sindroma ramena se lahko diagnosticira s specialističnim pregledom na osnovi Ortopedske medicine. Specifični in zanesljivi testi za utesnitveni sindrom so: Test bolečinski lok, Test spuščanja roke, Yocum test, Hawkins – Kennedy test in Neerov kompresijski test.

TERAPIJA utesnitvenega sindroma ramena je večplastna:

  1. PREČNO FRIKCIJSKA MASAŽA prizadete kite oziroma TERAPIJA Z ULTRAZVOKOM (ustrezna jakost, intervali in trajanje) na prizadeto kito,
  2. kadar je prisoten tudi burzitis, ga lahko umirimo z DIADINAMSKIMI TOKOVI,
  3. MANUALNA TERAPIJA in MOBILIZACIJSKE TEHNIKE za povečevanje subakromialnega prostora,
  4. TRIGGER POINT TERAPIJA za izboljšanje gibanja lopatice in ramenskega obroča.
  5. SPECIFIČNE VAJE – KINEZIOTERAPIJA  za krepitev predvsem mišic primikalk (adduktorjev). Tako se poveča subakromialni prostor. Potrebno je okrepiti tudi mišice, ki stabilizirajo ramenski sklep. Pomembne so tudi mišice, ki stabilizirajo lopatico.Tako se ponovno vzpostavi ravnovesje med mišicami.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.