Categories
Bolečina Fizioterapevtske tehnike Nasveti in novice

Bolečina v rami in vzroki za njo

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Bolečina v rami

Bolečina v rami je pogost pojav. Razlogi za bolečino v področju ramena so lahko zelo različni. Seveda se tudi pristopi zdravljenja zelo razlikujejo glede na to, katero tkivo povzroča težave. Zato priporočamo pregled pred terapijo.

Okvara ploščice med vretenci v vratu

Bolečina v področju ramena lahko izvira iz okvare medvretenčne ploščice med vratnimi vretenci. Če ploščica zdrsne iz svojega položaja in draži živčno korenino C5, se pojavi bolečina v področju t.i. dermatoma C5. To je področje nad ramenom, lahko pa se širi tudi po roki navzdol nekje do komolca. Kaj pomaga?

Bolečina po dermatomu C5 (de Souza Faleiros in ostali, 2009).

Kalcinacija v kiti

Rama je najbolj gibljiv sklep v našem telesu. Poleg same oblike kosti in podtlaka v sklepu, stabilnost rame zagotavljajo mišice rotatorne manšete: spredaj m. subskapularis, zadaj m. infraspinatus in teres minor, zgoraj pa m. supraspinatus.

Mišice se pripenjajo na kosti s pomočjo kit. Včasih se v kitah naberejo kristali kalcijevega karbonata (CaCO3). Kristali so kristalne oblike z ostrimi robovi. Če so dovolj veliki, lahko začnejo dražiti kito in povzročijo vnetje t.i. tendinitis. Kaj pomaga?

kalcij se nabira nad ramo
Kalcinacija v kiti mišice supraspinatus lahko povzroča draženje kite, ki privede do vnetja kite in posledično do bolečine.

Starostne spremembe v kiti

Bolečina v rami je lahko tudi posledica degenerativnih, starostnih sprememb v kiti ene izmed mišic rotatorne manšete. Najpogosteje je prizadeta kita mišice supraspinatus. Vzrok za to je njena anatomska posebnost: kita ima namreč v enem delu izjemno malo žilja, torej precej slabo prekrvavitev. Sčasoma, z leti, se zato pogosto na tem mestu scufa, razcefra. Mišica ne more več opravljati svoje normalne vloge. To stanje imenujemo tendinoza oz. tendinopatija. Kaj pomaga?

Sklepna ovojnica, mišica, burza

Bolečina v rami lahko izvira iz sklepne ovojnice:

Utesnitveni sindrom rame

Oblika kosti, naplastitve kostnine in/ali nepravilno delovanje mišic lahko vodijo v nastanek utesnitvenega sindroma rame (angl. shoulder impingement). Najpogostejša vzroka sta:

  • kalcinacija v kiti
  • starostne, degenerativne spremembe v kiti.

Porušeno razmerje moči med mišicami rotatorne manšete (ki stabilizirajo sklep) in dolgimi mišicami (ki premikajo nadlaktnico) v prid slednjim, povzroči prevelik premik nadlaktnice navzgor med dvigovanjem zgornje okončine. Prostor, v katerem se nahajajo mišice s svojimi kitami, je omejen s kostmi, zato prevelik pomik navzgor povzroči ukleščenje mehkih tkiv. Tipično se pojavi bolečina pri dvigu zgornje okončine. Vsak dvig povzroči še več drgnjenja in še povečuje nadaljno škodo. K temu pripomorejo še oslabljene mišice, ki stabilizirajo lopatico. Kaj pomaga?

Temeljit klinični pregled nam omogoča najti krivca za bolečino v rami.

Še ustrezno izvedena terapija in… bolečina v rami izpuhti.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.