Categories
Bolečina Manualna terapija Trigger point masaža

Kaj je hernija, protruzija, prolaps

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Hernija išias, zdrs medvretenčne ploščice, ki draži ishiadični živec. Pomaga trigger point terapija in manualne tehnike.

Hernija išias … gre za zdrs medvretenčne ploščice, ki draži okoliška tkiva. Javlja se z bolečino v križu, bolečino v nogi ali z bolečino v križu in nogi.

Ameriška združenja “North American Spine Society”, “The American Society of Spine Radiology” in “The American Society of Neuroradiology” priporočajo sledeče poimenovanje in klasifikacijo normalne oziroma patološko spremenjene medvretenčne ploščice. Priporočila veljajo predvsem za medvretenčno ploščico v ledvenem delu; lahko se jih prenese tudi na medvretenčno ploščico v prsnem in vratnem delu.

Normalna medvretenčna ploščica

Normalna medvretenčna ploščica je zgrajena iz želatinastega jedra, ki se imenuje “nucleus pulposus” (v nadaljevanju nukleus) in leži na sredini. Nukleus je naokoli obdan z vezivnimi vlakni – “annulus fibrosus” (v nadaljevanju anulus). Medvretenčna ploščica leži v celoti nad telesom vretenca in se s krovno ploščo prirašča na telo vretenca.

 

Anularne fisure

Anularne fisure so že patološke spremembe. Nastanejo razmaki med anularnimi vlakni oziroma razmaki med anularnimi vlakni in njihovimi povezavami na vretence. Fisure se lahko klasificira glede na različne položaje, kjer nastanejo:

  • koncentrične fisure so razmaki oziroma delaminacije anularnih vlaken v koncentrični smeri – to je v smeri vzporedno s perifernim obrisom medvretenčne ploščice;
  • radialne fisure lahko nastanejo navpično, horizontalno ali poševno v smeri radiusa in se raztezajo od nukleusa na periferijo do anulusa oziroma skozi anulus. Transverzalne fisure so radialne fisure, ki nastanejo horizontalno.

 

Izbočenje medvretenčne ploščic

Izbočena medvretenčna ploščica je, ko se tkivo medvretenčne ploščice razteza preko roba apofiznega obroča vretenca:

    • anularno tkivo se lahko izboči simetrično, enakomerno po celotnem obodu medvretenčne ploščice, nekje do 3 mm preko roba apofize vretenca ali;
    • asimetrično izbočenje anularnega tkiva preko roba apofize kot prilagoditev deformacijam v bližini. Asimetrično izbočenje anularnega tkiva lahko presega celo 25 % obsega medvretenčne ploščice.

 

Protruzija diska (hernija išias)

Protruzija medvretenčne ploščice je definirana kot izbočenje tkiva medvretenčne ploščice. Izboči se lahko nukleus, hrustanec, koščki apofizne kostnine in / ali delčki anulusa. Izbočeno tkivo preko roba apofize ne sme presegati 25 % tkiva osnovne medvretenčne ploščice. Anularna vlakna so še vedno nepretrgana.

 

Ekstruzija diska 

Ekstruzija medvretenčne ploščice je takrat, ko je izbočena še večja količina tkiva. Zunanja vlakna anulusa in/ali posteriorni longitudinalni ligament so lahko še vedno nepretrgani in prekrivajo ekstrudirano tkivo. V nekaterih primerih se lahko zunanja vlakna anulusa popolnoma pretrgajo. Lahko se pretrga tudi posteriorni longitudinalni ligament.

 

Prosto telo

Prosto telo nastane, ko se del izbočenega tkiva medvretenčne ploščice odtrga in migrira stran od ostalega dela medvretenčne ploščice. Migriran delček se imenuje sekvester.

 

Intravertebralna hernija

intravertebralna herniacija se imenuje izbočenje tkiva medvretenčne ploščice v vertikalni smeri skozi vrzel v zadnjih hrustančno/kostnih lamelah telesa vretenca, kjer je pripenjališče medvretenčne ploščice tako imenovana krovna plošča vretenca.

 

Zgoraj naštete okvare medvretenčne ploščice se kažejo z bolečinami v križu in/ali nogi. Pomaga:


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.