Categories
Bolečina Nasveti in novice Zdravje in zdravljenje

Kronična bolečina – je res tako hudo ali si le domišljam?

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Kronična bolečina

Psihološki dejavniki vplivajo na razvoj dolgotrajne bolečine, ki ji pravimo kronična bolečina. Zaradi njih so bolečine hujše ali blažje. Če smo pozorni na bolečino, nas seveda mnogo bolj boli, kot če se uspemo zamotiti in preusmeriti pozornost. Tudi razpoloženje močno vpliva na bolečino. Celo nekaj tako preprostega, kot je branje kratkih zgodb, ki so lahko smešne ali tragične, spremeni bolečinski prag človeka.

Raziskave zadnjih 35 let so pokazale, da bolečine, ki trajajo več kot 3 mesece, spremenijo možgane tako, da lahko čutimo bolečino celo takrat, ko je okvara že pozdravljena. Se pravi, da ni več razloga za bolečino, ki pa jo kljub temu zaznavamo. Po eni strani so kronične bolečine lahko posledica preobčutljivosti možgan po drugi strani pa vemo, da se spremembe živčno-mišične kontrole zgodijo kot odziv na pričakovano bolečino. Pri osebah trenutno brez bolečine v križu so dokazali, da že samo pričakovanje morebitne bolečine v križu povzroči zakasnelo aktivacijo mišic stabilizatorjev hrbtenice in povečano aktivacijo zunanjih mišic. To si lahko predstavljamo tako, kot da bi se obešali na vrata, ki imajo razmajane pante. Ni si težko predstavljati, da takšna nestabilnost vodi v bolečino in nadaljne okvare.

Kronična bolečina – kaj se da storiti?

  1. Čim prej odpraviti vzrok za akutno bolečino, da ne preide v kronično bolečino.
  2. Spremenite svoje vedenje in doživljanje bolečine!
  3. Razvijte zaupanje v svoje lastne moči in sposobnosti!
  4. Pozitivne misli krepijo zdravje!
  5. Sprejmite stanje, da bodo slabši in boljši dnevi!
  6. Zavedajte se, da smo za kvaliteto svojega življenja odgovorni sami!
  7. Nehajte poskušati, česar ne zmorete in naredite najboljše, kar v dani situaciji lahko! To pomeni, da poskušate imeti kar najbolj polno življenje, kljub bolečini.
  8. Povečajte telesno kondicijo, saj izboljša tudi anksioznost (zaskrbljenost) in depresijo, ki pogosto spremljata kronično bolečino! Vprašajte za nasvet fizioterapevta, saj ob napačnih vajah in športno – gibalnih aktivnostih lahko bolečino še povečate.
  9. Zabavajte se! “Če je vaše življenje prazno, ga bo zapolnila bolečina”.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.