Categories
Zdravje in zdravljenje

Poraba maščob med aktivnostjo – vpliv trajanja in vrste aktivnosti

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Poraba maščob se poveča med aktivnostjo in je zato zaželjena preventiva pred debelostjo – tudi ritasto. Trajanje in vrsta aktivnosti prav tako vplivata na vrsto uporabljenega energijskega vira med aktivnostjo. V prvih 10 do 20 sekundah maksimalne aktivnosti se porabljajo fosfageni (ATP in kreatinfosfat). Nato se začne anaerobna glikoliza. Po 2 do 3 minutah se začne oksidacija glukoze in po 20 minutah oksidacija oziroma poraba maščob. Ko se zaloge glikogena izčrpajo se začnejo porabljati proteini.

Poraba maščob – raziskave

  • Med hojo in lahkotnim tekom se enako porabljajo maščobe. Čeprav je pa skupna poraba energije med tekom in po njemu večja kot med hojo in po njej.
  • Med tekom se porabi več energije kot med kolesarjenjem. Tudi poraba maščob je značilno večja med tekom kot med kolesarjenjem pri enaki relativni intenzivnosti aktivnosti izraženi z odstotki VO2max (največje delovne obremenitve).
  • Ženske porabijo večji delež maščob kot moški pri enaki relativni intenzivnosti aktivnosti. Pri čemer je poraba maščob enaka tako v lutealni kot v folikularni fazi menstrualnega ciklusa.
  • Redna vzdržljivostna aktivnost, zaradi adaptacijskih mehanizmov na vadbo, poveča sposobnost porabe maščob med aktivnostjo.
  • Večja sposobnost porabe maščob je posledica povečane gostote kapilar, povečane aktivnosti veznih proteinov za lipide in encimov, ki kontrolirajo oksidacijo maščob, zmanjšanega izločanja inzulina in povečanega delovanja hormona adiponektina v maščobnem tkivu. Te prilagoditve na redno vzdržljivostno aktivnost povečajo sposobnosti mobilizacije, transporta in oksidacije maščob pri aerobno vzdržljivih osebah.

Te prilagoditve na redno vzdržljivostno aktivnost povečajo sposobnosti mobilizacije, transporta in oksidacije maščob pri aerobno vzdržljivih osebah.

 


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.