Categories
Zdravje in zdravljenje

Ritasta debelost – kako si lahko pomagamo

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Ritasta debelost oziroma nalaganje odvečne maščobe v predelu bokov je posledica hormonskega neravnovesja. Značilnosti spreminjajočega energetskega tipa osebnosti so:

  • odvečna maščoba se nabira v spodnjem delu telesa od pasu navzdol,
  • utrujenost oziroma nihanje energije se pojavlja v različnih obdobjih,
  • nereden manstrualni ciklus pri ženskah.

Tako pri ženskah kot pri moških telo vzdržuje ravnovesje med hormonoma estrogen in progesteron. Veliko različnih razlogov lahko vodi v prekomerno izločanje estrogena kar vodi v presežek estrogena nad progesteronom. To vodi v nastanek nihajočega energetskega tipa in odtekanje energije.

 

Ritasta debelost in estrogen

Ključ za povečanje energije je zmanjšanje odvečnega estrogena. Prvi korak je, da povečate vnos nekaterih zdravih in okusnih živil, ki vsebujejo flavone – to so snovi, ki poleg ostalih aktivnosti, zavirajo delovanje estrogena. Priporoča se uživanje:

✔ oreškov,

✔ semen,

✔ koreninic,

✔ jajca,

✔ mleko in mlečni izdelki.

 

Odsvetuje se uživanje:

✖ soje in izdelkov, ki vsebujejo sojo,

saj dvigujejo raven estrogena. Soja se skriva tudi v pripravljenih omakah, hamburgerjih, sladoledu, tuni v konzervi, celo v umetnih barvilih. Preverite na deklaraciji ali živilo vsebuje: mono-digliceride, sojine proteine (izolirane ali koncentrirane), rastlinske proteine, teksturirane sojino moko (TSF), teksturirane sojine proteine (TSP), teksturirane rastlinske proteine (TPV).

 

Izogibajte se:

✖ parabenov in konzervansov,

ki jih vsebuje “navadna” kozmetika, šamponi, mila, kreme, ličila… Te snovi prodirajo skozi kožo in se lahko obnašajo kot estrogeni! Še posebej so nevarni parabeni, kot je metil paraben ali propil paraben.

 

Poiščite izdelke na katerih piše, da so prosti parabenov oziroma uporabljajte:

✔ naravno kozmetiko (npr. Kozmetika dr. Hauschka, ki ima tudi DEMETER certifikat).

Vsi zgornji nasveti so se nananšali na zmanjšanje ravni estrogena v telesu, lahko pa si tudi povečate nivo progesterona v telesu in sicer z vtiranjem

✔ progesteronske kreme.

Progesteronska krema se enostavno vpija v telo. Nanesite dnevno za ¼ žlice progesteronske kreme in jo nanesite na del telesa, ki ima zelo tanko kožo (npr. na notranji del zgornje okončine). Nanašajte 14 dni in sicer 14 dni pred začetkom menstruacije.

 


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.