Categories
Nasveti in novice Zdravje in zdravljenje

Poraba maščob med gibanjem – vpliv trajanja in vrste telesne aktivnosti

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Poraba maščob med gibanjem – vpliv trajanja telesne aktivnosti

Poraba maščob med gibanjem je lahko bistveno večja kot poraba maščob med mirovanjem. V mirovanju se sicer v glavnem porabljajo maščobe. Med gibanjem pa telo porablja različne energijske vire, med drugim je odvisno od trajanja in vrste telesne aktivnosti.

Telo se na različne telesne aktivnosti različno prilagaja. Trajanje aktivnosti bistveno vplivata na vrsto uporabljenega energijskega vira med telesno aktivnostjo.

  1. V prvih 10 do 20 sekundah maksimalne telesne aktivnosti se porabljajo fosfageni (ATP in kreatinfosfat).
  2. Nato se začne anaerobna glikoliza – torej poraba glikogena oz. glukoze (ogljikovih hidratov) brez prisotnosti in porabe kisika.
  3. Po 2 do 3 minutah se začne oksidacija glukoze – torej poraba glikogena oz. glukoze (ogljikovih hidratov) ob prisotnosti in porabi kisika.
  4. Po 20 minutah telesne aktivnosti pa oksidacija maščob – torej poraba maščob ob prisotnosti kisika.
  5. Ko se izčrpajo zaloge glikogena v telesu, telo začne porabljati proteine (beljakovine), katerih glavni vir so mišice – torej telo porablja/razkraja mišično tkivo kot energijski vir.

Seveda se zgornji procesi prekrivajo med sabo, ne potekajo linearno, ampak potekajo hkrati v različnih deležih.

tai ji quan - enojni bič
Trajanje telesne aktivnosti vpliva na porabo energijskega vira. Poraba maščob je večja med dolgotrajno telesna aktivnostjo.

Poraba maščob med gibanjem – vpliv vrste telesne aktivnosti

Poglejmo si kaj ugotavljajo raziskave glede na vpliv vrste telesne aktivnosti na porabo maščob:

  • Poraba maščob med hojo in lahkotnim tekom je enaka. Čeprav je pa skupna poraba energije med tekom in po teku večja kot med hojo in po hoji skupaj.
  • Med tekom se porabi več energije kot med kolesarjenjem. Tudi poraba maščob je značilno večja med tekom kot med kolesarjenjem pri enaki relativni intenzivnosti telesne aktivnosti izraženi z odstotki VO2max (največje delovne obremenitve).
  • Ženske porabijo večji delež maščob kot moški pri enaki relativni intenzivnosti telesne aktivnosti. Pri čemer je poraba maščob enaka tako v lutealni kot v folikularni fazi menstrualnega ciklusa.
  • Redna vzdržljivostna telesna aktivnost, zaradi adaptacijskih mehanizmov na samo vadbo, poveča sposobnost porabe maščob med aktivnostjo.

Redna telesna aktivnost

Večja sposobnost porabe maščob je posledica povečane gostote kapilar, povečane aktivnosti veznih proteinov za lipide in encimov, ki kontrolirajo oksidacijo maščob, zmanjšanega izločanja inzulina in povečanega delovanja hormona adiponektina v maščobnem tkivu. Te prilagoditve na redno vzdržljivostno aktivnost povečajo sposobnosti mobilizacije, transporta in oksidacije maščob pri aerobno vzdržljivih osebah.

tai ji quan - petelin na eni nogi
Vrsta telesne aktivnosti vpliva na to, kaj telo porablja. Poraba maščob je enaka med hojo in lahkotnim tekom, a večja kot med kolesarjenjem.

Prilagoditve na redno vzdržljivostno telesno aktivnost povečajo sposobnost mobilizacije, transporta in oksidacije maščob – torej porabo maščob pri aerobno vzdržljivih osebah.

Telesna aktivnost je poleg omejitve in/ali spremembe vrste zaužite hrane učinkovit način hujšanja oz. učinkovita preventiva pred debelostjo – tudi ritasto.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.