Categories
Bolečina Fizioterapevtske tehnike Manualna terapija Nasveti in novice Terapevtske vaje - kinezioterapija Trigger point masaža

Sindrom karpalnega kanala – fizioterapija lahko pomaga

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Sindrom karpalnega kanala oz. sindrom zapestnega kanala

Zelo pogosta nadloga, ki je posledica današnjega načina življenja, je sindrom karpalnega kanala – fizioterapija pa lahko pomaga.

Sindrom karpalnega kanala se kaže z:

  • bolečinami v zapestju,
  • motnjami občutkov v prvih treh prstih roke,
  • mravljinčenjem v prvih trehprstih roke ali celo
  • padanjem stvari iz rok.

Sindrom zapestnega kanala je utesnitev enega izmed 3 živcev, ki potekajo v zgornji okončini. Kompresijske sile na mediani živec najprej povzročajo motnje v prevajanju senzoričnih vlaken v živcu, kar se kaže se z mravljinčenjem prstov, ki jih ta živec oživčuje: to so palec, kazalec, sredinec in tisti del prstanca, ki meji na sredinec.

Pri hujših primerih, ko je kompresija na živec zelo velika, pride tudi do motnje v prevajanju po motoričnih vlaknih živca, kar se kaže z upadanjem oz. atrofijo mišic, ki jih ta živec oživčuje. To se navzven vidi predvsem kot upadlost v tenerju – to je predel na spodnjem delu dlani pod palcem. Pri opravljanju dnevnih aktivnosti se lahko dogaja, da padajo stvari iz rok.

Sindrom karpalnega kanala se kaže z atrofija tenerja
Hujše stopnje sindroma karpalnega kanala se kažejo z atrofijo mišic tenerja na dlani.

Vzroki za nastanek sindroma

Sindrom zapestnega kanala nastane zaradi večplastnih vzrokov.. Eden izmed najpogostejših je preobremenitev mišic upogibalk prstov zaradi dela za računalnikom, fizičnih del, ki zahtevajo močan prijem (npr. ribanje tal) ali vibracij (delo s pneumatskimi stroji) ali delo z računalniško miško (upognjeni prsti in hkratno pritiskanje na živec v zapestju).

sindrom zapestnega kanala zaradi ponavljajočih gibov
Ponavljajoči gibi lahko vodijo v preobremenitve kit in kitnih ovojnic mišic prstov.

Kite mišic upogibalk prstov so obdane s kitnimi ovojnicami. Kitne ovojnice jih varujejo pred zunanjimi silami, da ne bi poškodovale kit. Kite s kitnimi ovojnicami potekajo skupaj z medianim živcem skozi zapestni kanal. Zapestni kanal tvorijo kosti. Se pravi je prostor v zapestnem kanalu strogo omejen s kostmi.

Preobremenitve imajo za posledico odebelitev kit oz. kitnih ovojnic. Tudi vnetje kit oz. kitnih ovojnic, ki ima za posledico oteklino in zato potrebo po večjem prostoru, stisne zdrava tkiva, ki so okoli in tako stisnejo mediani živec.

Živci pa so zelo ranljivi in občutljivi na kompresijske sile. Ne zmorejo več normalno prenašati živčnih impulzov, kar se kaže ob blagi kompresiji z mravljinčenjem, ob večji kompresiji pa z neobčutljivostjo in zmanjšano mišično močjo.

Drugi razlog je lahko otekanje, do katerega pride zaradi hormonskih sprememb v nosečnosti ali težavah z delovanjem ščitice ali drugih hormonskih motnjah kot npr. diabetes in debelost.

Tretji razlog so lahko kostni izrastki, zaradi nestabilnosti zapestja, ki zmanjšujejo prostor v zapestnem kanalu.

Raziskave kažejo, da fizioterapija pomaga pri sindromu karpalnega oz. zapestnega kanala.

Sindrom karpalnega kanala – fizioterapija pomaga

Terapija z ultrazvokom

Terapija z ultrazvokom (točno določen protokol: določena je moč ultrazvoka, razmerje med delovanjem ultrazvoka in odmori, čas trajanja terapije, pogostost obravnave) lahko dosežemo, da se odvečno tkivo, ki je nastalo okoli kitnih ovojnic in povzroča utesnitev medianega živca, razrahlja in ga telo lahko absorbira. Na ta način telesu pomagamo, da odstrani odvečno tkivo, poveča se prostor v zapestnem kanalu in ni več kompresije na mediani živec. Raziskava je ugotovila, da so učinki terapije z ultrazvokom primerljivi z učinki operacije, kjer postrgajo odvečno tkivo in tako osvobodijo živec. V tej raziskavi so predlagali zgoraj omenjeni protokol izvajanja terapije z ultrazvokom pri sindromu karpalnega kanala.

Trigger point masaža

Trigger point terapija mišic, ki mejijo na mediani živec (se pravi živec poteka skozi določene mišice oziroma pod/nad njimi), ki poteka od spodnjega dela vratne hrbtenice pa vse do prstov na rokah, sprosti aktivne in latentne trigger točke, ki so v mišicah. Trigger točke nastanejo lahko zaradi dolgotrajne slabe drže ali preobremenitev. S trigger point terapijo sprostimo mišice, zmanjšamo njihov tonus in zmanjšamo kompresijo na mediani živec, ki se morda pojavlja tudi kje drugje na njegovi poti od vratu do prstov. Na ta način omogočimo boljše delovanje živca, boljši pretok impulzov po njemu.

manualna terapija pomaga pri sindrom karpalnega kanala
Manualna terapija za repozicijo karpalnih koščic v zapestju.
Mobilizacija karpalnih oz. zapestnih kosti

Mobilizacija zapestnih kosti popravi položaj zapestnih kosti, ki tvorijo zapestni kanal in na ta način se poveča prostor v zapestnem kanalu.

Vaje za mobilizacijo živčevja

Vaje za mobilizacijo medianega živca vplivajo na zmanjšanje tenzije v živcu in izboljšajo gibljivost samega živca glede na okoliška tkiva. Tako vplivamo na boljši pretok impulzov po živcu. Žal samo vaje, v primeru da gre za kompresijo v zapestnem kanalu, ne bodo pomagale.

roke odročene kot vaja za mobilizacijo živčevja
Specifične vaje za mediani živec vzpodbujajo regeneracijo in prožnost živca.

Napotki za doma

  • Izogibajte se položajem v katerih pride do direktnega naslona zapestja na nekaj trdega – npr. pri delu z računalnikom, ribanje tal…
  • Izogibajte se položajev, ki povečajo kompresijo na mediani živec. Še posebej ponoči, ni priporočljiv položaj leže na boku s stisnjenimi rokami k sebi. Če ne morete kontrolirati položaja ponoči, je priporočljiva nošnja nočnih opornic, ki preprečijo upogib v zapestju.
  • Izogibajte se ponavljajočim gibom. Primeren počitek med delom in primerna ergonomska lega zapestja.
  • Jemanje B kompleksa, ki pomaga pri regeneraciji živčevja.
  • Jemanje Omega 3 maščobnih kislin, ki zavirajo vnetja.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.