Categories
Bolečina Fizioterapevtske tehnike Manualna terapija Nasveti in novice Terapevtske vaje - kinezioterapija

Trd vrat (“heksenšus”), bolečina med lopaticami ali bolečina po roki

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Trd vrat – “heksenšus” po domače

Trd vrat “heksenšus” po domače, je navadno posledica dolgotrajne slabe drže. Vsakodnevno sedenje pri delu z računalnikom v položaju, ko je glava sključena naprej, oz. pri brskanju po mobilnem telefonu lahko hitro traja več ur… raziskave pa kažejo, da že 2o minut drže z glavo naprej okvari tkiva v ploščici med vretenci…

…že 20 min sključenega položaja okvari tkivo v ploščici med vretenci…

Okvari se zunanji obroč (anulus) medvretenčne ploščice (discus). Kot bi se nekako preraztegnil. Ploščica med vretenci pa služi kot amortizer, ki blaži kompresijske sile, ki nastajajo med sosednjimi vratnimi vretenci hrbtenice. Glavna naloga je, da preusmeri kompresijske sile, ki nastajajo zaradi gravitacije predvsem, ko smo v pokončnem položaju (sede, stoje, pri hoji…). Kompresijske sile prerazporedi v tenzijske sile, ki se enakomerno razporedijo po tkivu ploščice.

trd vrat heksensus nastane zaradi skljucenega polozaja
Položaj z upognjeno glavo naprej povzroča okvaro ploščice med vratnimi vretenci.

Zunanji del ploščice so vezivna vlakna, ki tvorijo nekakšno mrežo, da lahko zadržuje želatinasto sredico (nucleus) na svojem mestu. Če se ta vlakna poškodujejo, preraztegnejo oz. potrgajo, sredica ploščice lahko zleze stran iz svojega mesta na mesto, kjer ne bi smela biti. To se imenuje hernija oz. protruzija diska ali po slovensko zdrs medvretenčne ploščice.

Trd, napet vrat, bolečina med lopaticami ali bolečina po roki

Sredica ploščice zdrsne iz svojega mesta in pritisne na okoliška tkiva. To lahko povzroči:

  • omejeno gibljivost vratu oz. otežkočeno premikanje glave in/ali
  • bolečino ob premikanju glave.

Če imate trd vrat, bolečine med lopaticami ali po roki navzdol, vam lahko pomaga fizioterapija.

  • Trd vrat “heksenšus” po domače je včasih edini simptom, včasih pa je pridružena tudi bolečina v vratu. Do tega pride, kadar se okvari zadnji sredinski del zunanje mreže in ploščica zdrsne direktno nazaj. Tako pritisne na tkiva, ki ležijo na zadnjem delu, in onemogoča normalno premikanje glave.
Trd vrat – “heksenšus” po domače, je posledica zdrsa ploščice med vretenci.
  • Bolečina med lopaticami se izzove takrat, kadar je okvarjen stranski zadnji del zunaje mreže in ploščica zdrsne nazaj in malo v stran.
  • Bolečina po roki pa nastane takrat, kadar se okvari tisti del zunanje mreže, da ploščica zdrsne na tisto mesto, kjer izstopa živec iz hrbtenice. Ploščica pritisne na živec. Blaga kompresija izzove bolečino po zgornji okončini. Večja kompresija lahko izzove mravljinčenje po zgornji okončini. Huda kompresija na živec pa lahko povzroči neobčutenje predelov roke in šibkost mišic zgornje okončine.

Fizioterapevtske tehnike

Manualna terapija – predvsem trakcijske tehnike so tiste, ki nam pomagajo spraviti želatinasto sredico medvretenčne ploščice nazaj na svoje mesto, v bolj pravilen položaj. Tako se zmanjša oz. sprosti pritisk na okoliška tkiva. Posledično se seveda poveča gibljivost vratu in zmanjša bolečina.

S specifičnimi terapevtskimi vajami oz. kinezioterapijo želimo vzpostaviti normalno ravnovesje med mišicami. Da zmanjšamo verjetnost ponavljanja težav je potrebno okrepiti globoke fleksorje vratu. To so mišice, ki ležijo zelo globoko v vratu in delujejo kot stabilizatorji vratu. Zunanje vratne mišice, ki jih vidimo, pa je potrebno razbremeniti in sprostiti. Tako se ponovno vzostavi mišično ravnovesje med mišicami, ki vrat stabilizirajo, in med mišicami, ki vrat premikajo. To pa je ključno za zdrav, gibljiv in sproščen vrat.

Za sprostiteev zunanjih mišic lahko pomaga tudi Trigger point masaža in Masaža vezivnih tkiv ter Tehnike sproščanja fascij.

manualna terapija za bolec vrat
S fizioterapevtskimi tehnikami lahko izboljšamo gibljivost vratu in zmanjšamo bolečino.

Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.