Categories
Bolečina Fizioterapevtske tehnike Terapevtske vaje - kinezioterapija Trigger point masaža

Sindrom karpalnega kanala oz. sindrom zapestnega kanala in fizioterapija

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Sindrom karpalnega kanala – pomaga fizioterapija

Sindrom karpalnega kanala (sindrom zapestnega kanala) se kaže z bolečinami v zapestju, motnjami občutkov v prvih treh prstih roke, mravljinčenjem, lahko celo padanjem stvari iz rok. Sindrom karpalnega kanala je utesnitev enega izmed 3 živcev, ki potekajo v roki in sicer medianega živca. Kaže se z mravljinčenjem prstov, ki jih ta živec oživčuje: to so palec, kazalec, sredinec in tisti del prstanca, ki meji na sredinec. Pri hujših primerih, ko je kompresija na živec zelo velika, pride tudi do atrofije mišic, ki jih ta živec oživčuje. To se vidi predvsem kot upadlost v tenerju – to je predel na spodnjem delu dlani pod palcem. Pri opravljanju dnevnih aktivnosti se lahko dogaja, da nam padajo stvari iz rok.

Sindrom karpalnega kanala nastane zaradi večplastnih vzrokov. Eden izmed njih je lahko preobremenitev mišic upogibalk prstov (delo za računalnikom, fizična dela, ki zahtevajo močan prijem, vibracije). Preobremenitve imajo za posledico odebelitev kitnih ovojnic. Kite mišic upogibalk prstov so obdane s kitnimi ovojnicami. Kitne ovojnice jih varujejo pred zunanjimi silami, da ne bi poškodovale kit. Kite s kitnimi ovojnicami potekajo skupaj z medianim živcem skozi zapestni kanal. Zapestni kanal tvorijo kosti. Se pravi je prostor v zapestnem kanalu strogo omejen s kostmi. Zato vsako vnetje kit oziroma kitnih ovojnic, ki ima za posledico oteklino in zato potrebo po večjem prostoru, stisne zdrava tkiva, ki so okoli njih in to je lahko mediani živec. Živci pa so zelo ranljivi in občutljivi na kompresijske sile. Ne zmorejo več normalno prenašati živčnih impulzov, kar se kaže ob blagi kompresiji z mravljinčenjem, ob večji kompresiji pa z neobčutljivostjo in zmanjšano mišično močjo.

Sindrom karpalnega kanala – kako lahko pomaga fizioterapija

  1. S pomočjo točno določenega protokola izvajanja terapije z ultrazvokom (točno določena je moč ultrazvoka, razmerje med delovanjem ultrazvoka in odmori, čas trajanja terapije, pogostost obravnave) lahko dosežemo, da se odvečno tkivo, ki je nastalo okoli kitnih ovojnic in povzroča utesnitev medianega živca, razrahlja in ga telo lahko absorbira. Na ta način telesu pomagamo, da odstrani odvečno tkivo, poveča se prostor v zapestnem kanalu in ni več kompresije na mediani živec. Leta 1998 so naredili raziskavo, ki je ugotovila, da so učinki terapije z ultrazvokom primerljivi z učinki operacije, kjer postrgajo odvečno tkivo in tako osvobodijo živec. V tej raziskavi so predlagali zgoraj omenjeni protokol izvajanja terapije z ultrazvokom pri sindromu karpalnega kanala.
  2. S pomočjo trigger point terapije mišic, ki mejijo na mediani živec (se pravi živec poteka skozi določene mišice oziroma pod/nad njimi), ki poteka od spodnjega dela vratne hrbtenice pa vse do prstov na rokah, sprostimo aktivne in latentne trigger točke, ki so v mišicah. Trigger točke nastanejo lahko zaradi dolgotrajne slabe drže ali preobremenitev. S trigger point terapijo sprostimo mišice, zmanjšamo njihov tonus in zmanjšamo kompresijo na mediani živec, ki se morda pojavlja tudi kje drugje na njegovi poti od vratu do prstov. Na ta način omogočimo boljše delovanje živca, boljši pretok impulzov po njemu.
  3. S pomočjo mobilizacije zapestnih kosti poskušamo popraviti položaj zapestnih kosti, ki tvorijo zapestni kanal in na ta način povečati prostor v zapestnem kanalu.
  4. S specifičnimi vajami, ki jih imenujemo Vaje za mobilizacija medianega živca vplivamo na zmanjšanje tenzije v živcu in boljšo gibljivost samega živca glede na okoliška tkiva. Tako vplivamo na boljši pretok impulzov po živcu. Žal samo vaje, v primeru da gre za kompresijo v zapestnem kanalu, ne bodo pomagale.
  5. Napotki za doma:

  • izogibajte se položajem v katerih pride do direktnega naslona zapestja na nekaj trdega – npr. pri delu z računalnikom, ribanje tal…
  • izogibajte se položajev, ki povečajo kompresijo na mediani živec. Še posebej ponoči, ni priporočljiv položaj leže na boku s stisnjenimi rokami k sebi. Če ne morete kontrolirati položaja ponoči, je priporočljiva nošnja nočnih opornic, ki preprečijo upogib v zapestju.
  • Izogibajte se ponavljajočim gibom. Primeren počitek med delom in primerna ergonomska lega zapestja.
  • Jemanje B kompleksa, ki pomaga pri regeneraciji živčevja. Jemanje Omega 3 maščobnih kislin, ki zavirajo vnetja.

Poleg omenjenga razloga obstajajo še drugi razlogi za razvoj sinroma zapestnega kanala: nosečnost, diabetes, hipotiroidizem, kortikosteroidi, debelost…. Terapija je seveda vzročna.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.