Categories
Nasveti in novice Zdravje in zdravljenje

Čustva vplivajo na delovanje organov

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Čustva kot so: jeza, žalost, strah, skrb in pohlep vplivajo na delovanje organov

Negativna čustva: JEZA

Ko nas prelijejo čustva kot je jeza, prihaja do zastoja v delovanju naših jeter. Od tam izraz: »Gre mi na jetra.« Čustvo jeze onemogoča normalno delovanje jeter, jetra pa so pomembna za čiščenje naše krvi. In če jetra ne delujejo ustrezno, lahko zastajajo toksini v telesu.

Negativna čustva: ŽALOST

Čustva žalosti sabotira delovanje naših pljuč – drugega razstrupljevalnega organa. Kako dihate, ko ste žalostni? Morda globoko in sproščeno? Kje pa – prej bi lahko rekli, da takrat dihamo kot riba – plitvo, v krču. Ni naključje, da rečemo, da nas je »popadla ali stisnila žalost« in da čutimo, da nas »žalost duši«. Žalost neposredno vpliva na pljuča in debelo črevo, zato takrat dihamo slabo in imamo tudi težave z odvajanjem. Posledica enega in drugega je, da v telesu zastajajo toksične snovi, ki se niso izločile z dihanjem ali odvajanjem blata.

Negativna čustva: STRAH

Tudi tretji razstrupljevalni organ, ledvice, so pod velikim vplivom čustva. Ledvice in mehur najbolj prizadene strah. Poznate izraze, da je nekdo »zmrznil od strahu« ali »prebledel od strahu«? To se zgodi, ko se prekrvavitev skozi ledvice zaradi strahu naenkrat zmanjša in nastane zastoj pri filtriranju in čiščenju krvi. Posledično je lahko motena periferna cirkulacija, zaradi česar imamo ledene roke in noge. Ledvice nadzorujejo tudi mišice zapiralke. Če jih strah blokira, pride do pojava, da zapiralke popustijo in ne moremo nadzorovati uhajanja blata ali urina. Zato tudi izrazi»pokakal se je od strahu« ali »polulal se je od strahu«.

Negativna čustva: SKRBI

Skrbi predvsem prizadenejo našo prebavo – želodec, vranico in trebušno slinavko. Pogosto slišite izraz »zvija me od skrbi«. Dejansko so takrat prebavila v krču in ne morejo opraviti svoje naloge. Zato se tudi najbolj kakovostna hrana v telesu ne presnovi, lahko celo zavre ali obleži v prebavilih. Tako namesto dobro prežvečene, kislinsko in encimsko obdelane hrane v naše črevo prihaja na pol prebavljena hrana, ki predstavlja odlično gojišče za patogene organizme in njihove stranske produkte.

Pozitivna čustva pa krepijo zdravje!


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.