Categories
Bolečina Manualna terapija

Glavobol v sprednjem delu glave in manualna terapija

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Glavobol v sprednjem delu glave

Glavobol v sprednjem delu glave (v področju čela, za očmi, v sencih) lahko izvira iz vratne hrbtenice. V zgornjem vratnem delu imamo sklepe med lobanjo in prvim vratnim vretencem atlasom (C0/C1) in med prvim in drugim vratnim vretencem (C1/C2). Kadar sklepi niso v ustreznem položaju in je sklepna ovojnica nadražena (artritis) ali če je sklep blokiran in boli, potujejo te  informacije od sklepa do hrbtenjače, ki je znotraj vratne hrbtenice.

Na začetku nam te informacije pomagajo, da čutimo neprijetnost in bolečino zaradi nepravilnega delovanja sklepov hrbtenice. Sčasoma, če te informacije stalno bombandirajo hrbtenjačo, pa se aktivno področje v hrbtenjači poveča in tako aktivira blizu ležeči del (nucleus spinalis n. trigeminus za n. frontalis). Draženje se odraža kot glavobol, ki je lahko na različnih predelih sprednjega dela glave:

  • Glavobol v področju čela (frontalni glavobol)
  • Glavobol za očmi (retro-orbitalni glavobol)
  • Glavobol v sencih (temporalni glavobol).

Pomaga manualna terapija

Z manualno terapijo in sicer z nežno mobilizacijo prvega in drugega vratnega vretenca. (fleksije in ekstenzije CO/C1, lateralne fleksije C0/C1 in rotacije C1/C2) lahko vzpostavimo normalno gibanje sklepov. Lahko pomirimo razdraženo sklepno ovojnico in prekinemo stalni tok informacij v hrbtenjačo. Tako odpravimo ne samo glavobol, ki se pojavlja v delu glave, ampak tudi vzrok zanj. Če se vzrokov ne odpravi, se lahko pojavi tudi omotičnost in vrtoglavica.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.