Categories
Manualna terapija Nasveti in novice Trigger point masaža

Omotičnost iz vratu je pogosta težava

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Omotičnost iz vratu

Omotičnost iz vratu je žal precej pogosta zadeva, ki prizadeti osebi lahko zelo zagreni življenje. Poleg samega neprijetnega občutka v glavi zaradi omotičnosti, se lahko pojavi tudi občutek slabosti in občutek siljenja na bruhanje. Prizadeta oseba se hitro prestraši, da bo padla, postane nesigurna v sebe in svoje ravnotežne sposobnosti. Tako se težava hitro razširi in prenese na vso družino oz. najbližje osebe.

Normalno delovanje

Poglejmo si, kako delujejo naši možgani. Možgani so kot nekakšen glavni zbirni center, ki zbirajo informacije iz periferije. Informacije, ki jih možgani nato integrirajo oz. povežejo pridejo iz različnih delov:

  • sklepov vratne hrbtenice,
  • mišic vratu in glave,
  • vratnih žil in
  • vestibularnega sistema v ušesu.

Če se vse informacije iz periferije ujemajo in so skladne, potem jih možgani lahko integrirajo v neko smiselno informacijo, kot bi vse puzle v sestavljanki izpolnile svoje mesto in se počutimo dobro.

Težave, ki lahko povzročijo omotičnost iz vratu

Če se ena informacija ne ujema z ostalimi informacijami, ki jih dobijo možgani, se možgani zmedejo. Ne vedo, katera informacija je pravilna oz. resnična in katera informacija ni pravilna ter ne odraža realnega stanja. Posledica te zmedenosti možganov je omotičnost.

Omotičnost iz mišic vratu in glave

Kadar se dalj časa zadržujemo v sključenih, “puklastih”, nepravilnih položajih npr. pri delu za računalnikom oz. brskanju po mobitelu s sključeno glavo naprej in navzdol, se v mišicah vratu in glave razvijejo Triger točke oz. podomačeno imenovani “mišični vozli” ali angleško Trigger point. Mišice vratu in glave zato ne pošiljajo pravilnih informacij v možgane in jih zmedejo. Posledica je lahko omotičnost.

Omotičnost iz sklepov vratne hrbtenice

Starostne obrabe in degenerativne spremembe lahko prizadanejo tudi sklepe vratne hrbtenice. Sklepi vratne hrbtenice zato ne pošiljajo pravilnih informacij možganom. Zmedenost možganov se lahko kaže z omotičnostjo.

Za omotičnost iz vratu lahko pomaga Trigger point masaža ali Manualna terapija ali pa kombinacija obeh.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.