Categories
Bolečina Nasveti in novice Terapevtske vaje - kinezioterapija Zdravje in zdravljenje

Naravni proces celjenja poškodb – ne da se prehitevati…

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Naravni proces celjenja poškodb poteka po določenih pravilih, ki se jih ne da prehitevati

1. Faza nalaganja materiala

Naravni proces celjenja poškodb se začne s fazo nalaganja materiala. Ko si nekaj poškodujemo, telo 5 tednov na to mesto nalaga gradbeni material. Samo kopiči in nalaga. Ta nova vlakna so popolnoma tanka in krhka in ne prenesejo nobenene obremenitve. Zato v temu obdobju tkiva ne smemo preobremeniti, saj pride hitro do ponovne poškodbe… v tem obdobju pomaga terapija z ultrazvokom, saj pospešuje celjenje na način, da vpliva na prepustnost celične membrane. Tako grejo “dobre stvari” noter in “odpadne stvari” ven iz celice. Poleg tega terapija z ultrazvokom pomaga tudi pri hitrejšem celjenju zato, ker z vibriranjem zvoka vzpodbuja celice (fibroblaste), da ustvarjajo nova vlakna. Tako terapija z ultrazvokom celice vzpodbudi k hitrejši tvorbi novih vlaken.

2. Faza krepitve materiala

Faza nalaganja materiala počasi prehaja v naslednji naravni proces celjenja poškodb, to je fazo krepitve nanošenega materiala. Po 5 tednih šele začne telo ta obstoječa vlakna krepiti, tako da počasi pridobivajo na moči in torej na nosilnosti. V tem obdobju moramo tkivo obremeniti in postopno povečevati obremenitev. Če je obremenitev prevelika, se vlakna ponovno potrgajo in smo na začetku celjenja, če pa je premalo vzpodbude in potrebe po obremenitvi – pa vlakna postanejo premalo močna, prešibka in se kasneje ob prvi večji obremenitvi ponovno potrgajo. V tem obdobju se izvajajo postopno vaje za krepitev in raztezanje. 

3. Faza optimalne postavitve vlaken

Nekje v 3 mesecih nastane polovica novih vlaken. Za popolno regeneracijo telo potrebuje cca. 1 leto lahko celo 2 leti, odvisno od velikosti poškodbe – da so nova vlakna močna in pravilno postavljena. Takrat je potrebno tkivo obremeniti z ustreznimi terapevtskimi vajami, da se ojača in v prihodnje ne bo prihajalo do ponovnih poškodb.

Naravni proces celjenja poškodb poteka v svojem časovnem okviru in se ga žal ne da prehitevati…


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.