Categories
Nasveti in novice Zdravje in zdravljenje

Partnerstvo: Zakaj bi torej sploh bili v zvezi?

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

V naši osebnosti, naši biti, obstajajo skriti vidiki. Da bi jih videli, potrebujemo ogledalo. Edino ogledalo, v katerem se lahko uzremo, je drugi. Najboljše, najnatančnejše in obenem najbolj kruto ogledalo pa je partnerstvo, partnerski odnos. Samo takšen odnos lahko do podrobnosti odrazi naše najboljše in najslabše lastnosti.

Posameznik izgublja veliko časa s prepričevanjem, da je drugi tisti, ki ne ravna prav. Nikoli ne pripiše krivde najprej sebi. Če partnerja nenehno opozarjamo na njegove napake; če živimo zato, da mu dopovedujemo, kako naj se obnaša; če mu na vsakem koraku kažemo, kako je treba streči rečem, se bo mogoče počutil kot idiot, ali še slabše, nas bo zapustil, ali, najhuje, bo ostal z nami zato, da bi nas sovražil.

Partnerstvo – spremeniš lahko le sebe

Če želimo, da bi nas partner resnično slišal, ne le poslušal, se moramo naučiti govoriti o sebi. Znati moramo izraziti svoje potrebe in predvsem občutja do partnerjevih vedenjskih vzorcev. Ko nam uspe ta malenkost, nam bo tudi partner mnogo lažje prisluhnil.

Pomemno je, da ozavestimo svoja občutja in govorimo o sebi namesto o drugem. Iz nesoglasja v zvezi se lahko naučimo, kaj se dogaja v nas samih in se o tem pogovorimo s partnerjem. Tako se lahko otresemo napetosti, zamer in grenkobe ter vseh neizrečenih besed. Lahko se odpremo, izrazimo in pokažemo svojo bolečino. Naslednji korak je, da se vživimo v svojega partnerja: postanemo pozorni na to, kaj potrebuje in kje tiči vir njegove bolečine.

Nesoglasja v zvezi so odlična priložnost za osebno rast, za spoznavanje samega sebe, saj nam pomagajo vzpostaviti povezavo z notranjim jazom, iz česar se lahko veliko naučimo.

J. Bucay


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.